نماد پردازی عددی آرامگاه های امامزادگان(مطالعه موردی: مقبره میربزرگ آمل)
نماد پردازی عددی آرامگاه های امامزادگان
نگرش نمادین به هستی و پدیده های آن از گذشته های دور در فرهنگ های کهن به ویژه در هستی شناسی اسلامی - شیعی که سرچشمه هستی را در ماورای این طبیعت و ماده می جوید، مطرح بوده است. گونه ای از نمادها که در هنر
نویسندگان: فرناز ملک(1)
تیمن سمیع پور(2)
تیمن سمیع پور(2)
چکیده:
نگرش نمادین به هستی و پدیده های آن از گذشته های دور در فرهنگ های کهن به ویژه در هستی شناسی اسلامی - شیعی که سرچشمه هستی را در ماورای این طبیعت و ماده می جوید، مطرح بوده است. گونه ای از نمادها که در هنر اسلامی معانی عمیقی را در خود نهفته دارند، اعداد هستند لذا در آرمگاه های امامزادگان و بزرگان دین که خود واسط دستیابی به عالم معنا هستند، به وفور مورد استفاده قرار گرفته اند. در این مقاله سعی شده است تا مفاهیم نمادین هر کدام از این اعداد در بنای میر بزرگ آمل (بقعه میرقوام الدین مرعشی از سادات مرعشی) متعلق به قرن هشتم ه.ق جهت تدقیق در ارزیابی،مورد بررسی قرار گرفته است تا حکمت نمادهای عددی استفاده شده در آن هویدا گردد. ﻣﺘﻐﻴﺮﻫــﺎﻱ ﭘﮋﻭﻫــﺶ ﻣﺮﺑﻮﻁ ﺑﻪ ﺩﻭﺭﺍﻥ ﮔﺬﺷــﺘﻪ ﻫﺴــﺘﻨﺪ ﻭ ﺑﺎ ﻧﮕﺮﺵ ﻭ ﺭﻭﻳﻜﺮﺩﻱ ﺗﻔﺴــﻴﺮﮔﺮﺍﻳﺎﻧﻪ ﺑﻪ ﺁﻧﻬﺎ ﺗﻮﺟﻪ ﺷــﺪﻩ است، ﺑﻪ ﻫﻤﻴﻦ ﺳــﺒﺐ ﺍﺯ ﺭﻭﺵ ﺗﺤﻘﻴﻖ ﺗﺎﺭﻳﺨﻲ ـ ﺗﻔﺴــﻴﺮﻱ و همچنین مطالعه موردی ﺍﺳــﺘﻔﺎﺩﻩ ﺷﺪﻩ ﺍﺳــﺖ. ﮔﺮﺩﺁﻭﺭﻱ ﺍﻃﻼﻋﺎﺕ ﻫﻢ ﺑﻪ ﺷﻜﻞ ﺍﺳﻨﺎﺩﻱ، کتابخانه ای ﻭ ﻫﻢ ﺑﻪ ﺻﻮﺭﺕ ﻣﻴﺪﺍﻧﻲ ﺑﻮﺩﻩ ﺍﺳﺖ. در نتیجه در بنای میر بزرگ تناظر عدد یک در گنبد خانه منفرد، عدد دو در تقارن پلان و نما، عدد سه در گنبد رک و عدد چهار در چهار تاقی ها تجلی یافته است.همچنین تجلی عدد پنج را در تزیینات، عدد شش در فرم مکعبی بنا، عدد هفت را در تقسیمات نمای پای گنبد و عدد هشت را در فرم اتاق ها و زمینه گنبد می توان یافت.کلیدواژه ها: نمادپردازی- اعداد مقدس- تناظر اعداد- مقبره میربزرگ
مقدمه:
هستی شناسی نمادین و رمزی، به قدمت تفکر انسان است. شاید بتوان گفت نمادین دیدن یا ظاهری دیدن هستی از نخستین افتراقات در عرصه اندیشه انسان، مایه اصلی پیام انبیا است و سخن مشترک آنان، به تعبیری دعوت انسانها به دیدن باطن نهفته در پس ظواهر عالم است(نقره کار،428:1387). اندیشمندان درباره نماد در دو سطح مرتبط باهم می اندیشیده اند. یکی نمادین بودن هستی همچون واقعیت و حقیقت محض که با استدلال بدان می رسند و دیگری نماد پردازی همچون یک روش انتقال معانی از یک عرصه به عرصه ای دیگر. نماد پردازی هم می تواند پرده از روی حقیقت بردارد و هم می تواند ابزاری برای انتقال معانی از جهانی برتر به دنیای مادی باشد. گروهی از این نماد ها اعداد هستند. اعداد تصویر روحانی ناشی از تکرار وحدت – متجلی در ذهن انسان – هستند. مفهوم عدد در اسلام با نظام فیثاغورثی که در آن اعداد، هم کمی هستند و هم کیفی و صرفاً با جمع، تفریق، ضرب و تقسیم تعریف نمی شوند، مشابه است. بیان یا فرم بیرونی یک عدد، توانایی های بالقوه آن را از بین نمی برد. هر عدد، باطن یا ذاتی دارد که آن را از دیگر اعداد مجزا می کند. این باطن تصویری از وحدت است که مدام عدد را به منشاء پیوند می دهد. عدد در مفهوم فیثاغورثی اش اشکال خاصی از دنیای محسوس را برجسته می کند و این اشکال را از طرق ذات شان درون وحدت یکپارچه می کند( اردلان،55:1380). تأکید این مقاله بر روی نمادهای عددی است لذا پس از شناخت بنا، اعداد موجود در آن اتخاذ گردیده است مورد تحلیل دقیق قرار گرفته سپس مفاهیم موجود در پس هریک مطرح شده است. به دلیل کثرت اعداد و مفاهیم آن ها از طرفی و تعداد اماکن متبرکه از دیگر روی، این رویکرد می تواند الگوی مناسبی جهت ارزیابی و شناخت دیگر بناها قرار گیرد.مقبره میر بزرگ:
میرقوام الدین مرعشی:میر قوام الدین مرعشی،معروف به میربزرگ، فردی متدین و ظلم ستیز بوده است که حکومت مرعشیان را پایه گذاری نمود، با وجود اندک اختلاف در منابع اصلی و فرعی، همه آن ها به روشنی مرعشیان را از نسل علی بن حسین(ع) می دانند. وی تحصیلات ابتدایی علوم دینی را درآمل گدراندند سپس به خراسان مهاجرت کرد، در آن جا بود که به سربداران گرایش پیدا کرد و به خرقه درویشی ملبس شد.پس از قتل شیخ حسن جوری به سید عزالدین سرغندی پیوست. وی چنان شیفته سید عزالدین شد که او را پسر سرغندی اعلام کردند. وی پس از مدتی نهصتی شبیه به نهضت خراسان را در آمل ایجاد کرد و پس از مبارزات بسیار، سلسله علوی مرعشیان را بنا نهادند. میرقوام الدین در محرم سال 781 ه.ق فوت شد. پیکر وی را بر دوش از بارفروش ده(بابل) به آمل آوردند.
بقعه ی میربزرگ:
مقبره میربزرگ در شهر آمل در استان مازندران قرار دارد. بنای اصلی تقریباً در ابتدای بافت قدیم شهر قرار گرفته است.این بنا نخست یک 4تاقی بود که در سال های 805-795ه.ق توسط اسکندر شیخی جلاوی پس از سلطه امیر تیمور بر مازندران ویران شد سپس در دوران آذری در سال 814 ه.ق توسط دراویش ساخته شد و از آنجا که شاه عباس صفوی از نوادگان وی بود، بنا در دوران صفوی بازسازی شد که البته این تغییرات بیشتر در تزیینات است.
گنبد اولیه بنا گنبد تیزه دار بود که به شیوه آذری ساخته شد و فرو ریخته. گنبد فعلی که از نوع رک ترکین (هرم چهار وجهی پخ خورده) و دو پوسته است که با ارتفاع 20 متر، ساخته دوران صفوی است.
نمادهای عددی در بنای میربزرگ
در طراحی مجموعه ها و فضاهای آیینی، از برخی انواع نماد پردازی و به خصوص نمادپردازی عددی استفاده می شده است. در مقبره میر بزرگ هم می توان این نماد پردازی را مشاهده کردعدد یک در بقعه میربزرگ:
مقبره میربزرگ به صورت تک بنا و گنبدخانه منفرد ساخته شده است.علاوه بر این طبق گفته السعید، می توان گنبد رک این بنا را که ناظر به مثلث است نیز نماینده ی عدد 1 دانست.
عدد 2 در بقعه میربزرگ:
عدد دو از عام ترین اعدادی است که در بیشتر فضاهای معماری به کار می رفته ( ساده ترین شکل کاربرد عدد دو متقارن و متعادل بودن فضاهاست) در بنای میر بزرگ به صورت تقارن در خطوط داخلی پلان مشاهده می شود . این تقارن در کلیت نماها نیز وجود دارد اما در جزئیات دیده نمی شود. از طرفی گشودگی های دو تایی در برخی تاق ها به چشم می خورد و در بسیاری از تزیینات نیز ترکیب دو تایی و متقارن از یک شکل هندسی دیده می شود.عدد سه در بقعه میربزرگ:
عدد 3 را در گنبد رک کاربندی های داخلی، مقرنس های خارجی و ترکیبات 3تایی برخی تزیینات این بنا می توان دید.عدد چهار در بقعه میربزرگ:
بنای اولیه طبق نقشه یک بنای چهار تاقی با الگوهای دوران پارتی است. گنبد خانه، چشمه های تالار ها و چند اتاق نیز مربع هستند، در تزئینات کاشی کاری نما نیز از 4 ضلعی به وفور استفاده شده است.عدد 5 در بقعه میربزرگ:
تعداد تاقنماها در نماهای غربی و جنوبی و شرقی 5 است.نمونه ی دیگر به کارگیری این عدد، استفاده از پنج ضلعی ها در تزیینات بنا است.عدد 6 در بقعه میربزرگ:
بنای فعلی نیز بنای مکعبی شکل است که نمونه عالی آن را می توان کعبه دانست، و تقسمیات 6 تایی نیز در برخی قسمت های پلان به چشم می خورد.عدد هفت در بقعه میربزرگ:
عدد هفت به طور معمول در نقشه یا پلان ساختمان ها مورد استفاده قرار نمی گرفت، زیرا از لحاظ ایستایی،تقارن و تعادل نمی توانست برای الگوهای معمول طراحی مناسب باشد، اما در مواردی در نماها، نقش ها و برخی از عناصر مورد استفاده قرار می گرفت. در میربزرگ نیز حداقل در پایه های گنبد هرمی می توان هفت تقسیم بندی مستطیل شکل دید.عدد8 در بقعه میربزرگ:
دو اتاق در شمال و غرب مقبره به شکل مربع پخ در پلان دیده می شود. در واقع این اتاق ها 8 ضلعی هستند که هشت، واسطه تبدیل مربع به دایره است. این تبدیل 4 به هشت را می توان در زمینه گنبد در حوض هایی که در سقف برای جمع کردن آب باران ساخته شده است نیز مشاهده کرد. در تزئینات کاشی کاری نما از 8 ضلعی زیاد استفاده شده است. نمونه های استفاده شده در این تزیینات بسیار نزدیک به الگوی کوشک 8 بهشت استتناسبات طلایی:
در بنای میر بزرگ مانند دیگر بناهای دوره اسلامی می توان رد پای تناسبات طلایی را یافت. این تناسبات در تقسیمات کلی فضاها ، تاق نماها و بازشوهای بنا قرار گرفته است.تناسبات طلایی شامل موارد زیر است: تناسبات مستطیل
نتیجه:
مفهوم نماد در یک تعریف ساده اشاره به یک سر رابطه ای دارد که در آن بر پایه یک گونه دلالت، می توان از یک پدیده به پدیده ای دیگر پی برد. سمبل را در فارسی به حسب مفاهیم گوناگون آن به نشان، نشانه، کنایه، اشاره، رمز، نمود، نماد، مظهر، جلوه، تمثیل و غیره برگردانده اند. به طور کلی اندیشمندان درباره نماد در دو سطح مرتبط با هم می اندیشند،یکی نمادین بودن هستی همچون واقعیت و حقیقت محض که با استدلال بدان می رسند و دیگری نمادپردازی همچون یک روش انتقال معانی یا یک زبان ویژه. برای انتقال معانی از یک عرصه به عرصه ای دیگر در این مقاله نمادپردازی به صورت ترکیبی از دو ساحت یادشده مدنظر قرار گرفته شده است. یعنی نمادها به عنوان روشی برای انتقال معانی از عرصه ای به عرصه ای دیگر مورد توجه قرار می گیرد که عرصه نخست عالم هستی و واقعیت های ماورایی بود و عرصه دوم عالم ماده است و برای انتقال مفاهیم به انسان ها مورد استفاده قرار می گیرد. علم اعداد به صورت راهی برای درک و دریافت وحدت بر طبیعت ناظر است.اعداد تصویر روحانی ناشی از تکرار وحدت – متجلی در ذهن انسان – هستند.در اسلام و به ویژه مکتب شیعه نیز در بقاع متبرکه و آرامگاه های بزرگان دین به عنوان تجلی ابدی حضور این پاکان که واسط دو عالم معنا و ماده هستند، به وفور از نماد های عددی استفاده شده است. به ویژه که اعدادی بین 1 تا 12 ناظر بزرگان شیعی در اذهان تمامی شیعیان، یادآور حضور آن بزرگواران است.
براساس بررسی های به عمل آمده در مقاله حاضر، در بنای میر بزرگ تناظر عدد یک در تک بودن بنا وگنبد خانه منفرد، عدد دو در تقارن پلان و نما و گشودگی ها و تزیینات دوتایی ،عدد سه در گنبد رک که مثلث و هرم را تداعی می کند و درب های سه گانه هر نما و عدد چهار در چهار تاقی ها، ساماندهی 4 تایی سرسرا و تزیینات نما تجلی یافته است. همچنین تجلی عدد پنج را در طاق نماهای 5گانه وتزیینات، عدد شش در فرم مکعبی بنا و تقسیمات 6تایی پلان ،عدد هفت در تقسیمات نمای پای گنبد، عدد هشت در فرم اتاق ها، زمینه گنبد و برخی تزیینات و تناسبات طلایی را در تاق های نما و پلان می توان یافت.
پینوشتها:
1. دانشجوی کارشناسی ارشد معماری دانشگاه علوم و تحقیقات آیت الله آملی
2. دانشجوی کارشناسی ارشد معماری دانشگاه علوم تحقیقات آیت الله آملی
اردلان، نادر.(1390). حس وحدت ، تهران: علم معمار.
السعید، عصام.(1377).نقش های هندسی در هنر اسلامی ، ترجمه مسعود رجب نیا، تهران : سروش.
گنون، رنه.(1379). «نماد گرایی در گنبد و چرخ»، ترجمه محمدعلی حمید رفیعی، مجله معماری و فرهنگ، ش4.
لولر، رابرت.( 1368). هندسه مقدس، ترجمه هایده حائری، تهران : علمی و فرهنگی.
مداحی آملی، محمدرضا.(1384).مشاهیر آمل، تهران: شلاک.
مجد، مصطفی.(1380).مرعشیان در تاریخ ایران، تهران: رسانش.
نقره کار، عبدالحمید.(1387).درآمدی بر هویت اسلامی در معماری و شهرسازی، تهران: وزارت مسکن و شهرسازی.
نصر، سید حسین.(1359). نظر متفکران اسلامی درباره طبیعت، تهران: خوارزمی.
حجازی،مهرداد.(1388).«هندسه مقدس در طبیعت و معماری ایران»، تاریخ علم، ش7، 36-15.
شایسته فر،مهناز.(1389).تزیینات کتیبه ای بقعه میرقوام الدین مرعشی(میربزرگ)در آمل، ش145، 100-92.
/ج
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}